9.1.17

ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္နည္း ၄ မ်ဳိး




1. ႏြားႏို႔ကိုအတန္ငယ္ပ်စ္ေအာင္က်ိဳ၍အေအးခံထားျပီး၊ အဝက်ယ္ေျမအိုး သန္႔သန္႔ တစ္လံုး ထဲထည့္၍ တေဆး (yeast) အနည္းငယ္ထညျ့္ပီးတဲ့အခါမွာေတာ့၊ ၁၂ နာရီမွ ၂၄ နာရီအတြင္း ဒိန္ခ်ဥ္အျဖစ္ စားသံုးႏိုင္ပါျပီ။

2. ဒိန္ခ်ဥ္ႏွစ္ဇြန္းခန္႔ကို ေျမအိုးထဲထည့္ျပီး၊ က်ိဳခ်က္အေအးခံထားတဲ့ ႏြြားႏို႔ကိုေလာင္းထည့္ေပးရံုပါဘဲ။ နံက္ ပိုင္းျပဳလုပ္ရင္ ညေန ပိုင္းမွာ ဒိန္ခ်ဥ္ျဖစ္သြားပါျပီ။

3. ေဈးကြက္မွာေရာင္းခ်ေနေသာ ဒိိန္ခ်ဥ္ေဖာက္သည့္လွ်ပ္စစ္အိုးကို ဝယ္ယူ၍ ၎အိုးထဲတြင္ က်ိဳခ်က္အေအးခံထားေသာ ႏြားႏို႔ကိုထည့္ျပီး၊ မီးခလုတ္ဖြင့္ကာ အပူခ်ိန္ ၃၈ ဒီဂရီစင္တီဂရိ္တ္ျဖင့္ ၁၂နာရီခန္႔ၾကာေအာင္ ဒိန္ခ်ဥ္ လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

4. ႏြားႏုိ႕ဆူဆူကို ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္မယ့္ ေျမအုိး (သို ့မဟုတ္) ခြက္ေလးထဲ ေလာင္းထည့္္ျပီး အေအးခံထားပါ။ ခပ္ေႏြးေႏြး အေန အထားတြင္ အဲ့ဒီႏုိ႕ထဲကုိ သံပုရာရည္ႏွစ္စက္ေလာက္ထည့္ေပးလုိက္ပါက၊ ၆ နာရီအၾကာမွာ ဒိန္ခ်ဥ္ရပါျပီ။ ဒိန္ခ်ဥ္ကို ဆားနဲနဲခတ္ကာ၊ မိမိႏွစ္သက္သလို ထန္းလ်က္ရည္၊ သၾကား၊ ပ်ားရည္တို ့ျဖင့္စားႏိုင္ပါတယ္။

မလိုင္ထူထူနဲ ့ ဒိန္ခ်ဥ္စားခ်င္ရင္ ဥပမာ ႏြားႏုိ႕ တစ္လီတာကုိ မီးအားျပင္းျပင္း နဲ႕ ပြက္ပြက္ဆူေအာင္က်ဳိျပီး ၊ ေနာက္ထပ္ ႏြားႏုိ႕အစိမ္းတစ္လီတာကိုိ ထပ္ျဖည့့္္ကာ ပြက္ပြက္ဆူ ေအာင္ ထပ္က်ဳိေပးၿပီးမွ ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္ရပါတယ္။

ဒိန္ခ်ဥ္လုပ္တဲ့အခါ အထူးသန္ ့ရွင္းမွသာ အရသာျပည့္မွီတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ကိုရမွာမိို ့ ၊ ဒိန္ခ်ဥ္ တည္မယ့္ အုိး ၊ အ၀က်ယ္ပုလင္း ၊ ဖန္ပန္းကန္စတာေတြကုိ သန္႕စင္ေအာင္ေရေႏြးနဲ႕ျပဳတ္ျပီးေဆးေပးရပါမယ္ ။ စားမကုန္တဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ကို အဖံုးလံုေအာင္ထားျပီး ၊ ေရခဲ ေသတၱာထဲ ၃-ရက္ ေလာက္သိမ္းထားလို ့ရပါတယ္ ။ ၃-ရက္ထက္ေက်ာ္ရင္ေတာ့ စားလို ့ ရေသးေပမယ့္၊ က်န္းမာေရး အာနိသင္ ေတာ့ ပ်က္ျပယ္ သေလာက္ ရွိသြားပါၿပီ။

No comments:

Post a Comment